ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ +30 6937 21 56 80
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥ-ΠΑΡ 8:00 - 18:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΣΚΟΥΦΑ 29, ΚΗΦΙΣΙΑ

Posted by john_a Comments Off on Φυσικό αέριο: Οι καταναλωτές που δικαιούνται έκπτωση Uncategorized

Φυσικό αέριο: Οι καταναλωτές που δικαιούνται έκπτωση

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι προμηθευτές μπορεί να εφαρμόζουν πολιτικές κινήτρων, όπως σε περίπτωση που ο πελάτης πληρώνει συχνά (π.χ. μηνιαία) και εγκαίρως (π.χ. με πάγια εντολή), με το σκεπτικό ότι ο προμηθευτής αποφεύγει το επιπλέον χρηματοοικονομικό κόστος κάλυψης του χρέους του πελάτη. «Το όφελος μπορεί να μετακυλιστεί στον πελάτη, υπό τη μορφή μιας εύλογης έκπτωσης» αναφέρει η απόφαση του ΥΠΕΝ.

Ο νέος Κώδικας θεσπίστηκε μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και θέτει κανόνες σχετικά με τα τιμολόγια, τις διακοπές λόγω χρέους, την ενημέρωση των καταναλωτών, κ.α. Ορισμένες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει είναι οι εξής:

– Αν ο προμηθευτής παρέχει και ηλεκτρική ενέργεια, θα πρέπει να αποστέλλει ξεχωριστούς λογαριασμούς για κάθε υπηρεσία.

– Η εγγύηση για τη σύναψη σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εκτιμώμενο ποσό δύο Λογαριασμών Κατανάλωσης.

– Αν ένας λογαριασμός δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα τότε η οφειλή που εκκρεμεί μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό επιβαρυμένη με τόκους. Αν παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη προθεσμία εξόφλησης τότε ο προμηθευτής μπορεί να ζητήσει διακοπή της παροχής.

– Ο προμηθευτής μπορεί να παρέχει σε πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσχέρεια ή αδυναμία αποπληρωμής λογαριασμών κατανάλωσης, ειδικά προγράμματα ρύθμισης εξόφλησης λογαριασμών ή διακανονισμού παλαιότερων οφειλών, ιδίως μέσω δόσεων.

– Ο πελάτης δεν μπορεί να αλλάξει προμηθευτή αν προηγουμένως δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τον προηγούμενο. Αν οι οφειλές ρυθμιστούν σε δόσεις και ο πελάτης δεν τηρεί τον διακανονισμό τότε ο παλιός προμηθευτής μπορεί να ζητήσει τη διακοπή της παροχήςακόμη και αν έχει υπογραφεί σύμβαση με νέο.

– Τα τιμολόγια πρέπει να αναπροσαρμόζονται με μηχανισμό διαφανή και γνωστό εκ των προτέρων.

Οι προμηθευτές οφείλουν να προσαρμόσουν τις συμβάσεις τους προς τις νέες προβλέψεις εντός τετράμηνο

Πηγή: http://www.cnn.gr/news/ellada/story/133732/fysiko-aerio-oi-katanalotes-poy-dikaioyntai-ekptosi